Skip links

[RO] Comunicat de presa – Short Film Factory – Aprilie 2019

SHORT FILM FACTORY aduce filme cu intrare liberă în peste 20 de orașe din România și în Praga, Cehia

 Aprilie 2019

SHORT FILM FACTORY (by STTP) te provoacă la film, în cadrul unui eveniment lunar care aduce filme de autor, cu intrare liberă, în peste 20 de locații alternative de proiecție din România dar și în Praga,Cehia.

Când cinematografia îmbrăca hainele de nou născut, filmele erau foarte scurte, uneori durau un minut sau chiar mai puțin. După cortina de catifea a scurt metrajelor, creativitatea îmbrățișează strâns imaginația, libertatea și curajul, reușind să vă ofere o călătorie diferită de fiecare dată. SHORT FILM FACTORY (by STTP) vă invită să vă cunoașteți. Pentru că viața bate filmul.

11 scurtmetraje vor rula în peste 20 de spații alternative din tot atâtea orașe din țară și Praga, Cehia, în ultima

săptămână a lunii aprilie 2019. O selecție de 150 de minute de film, povești spectaculoase, care continuă o

tradiție de peste 10 ani de proiecții speciale, oferind publicului din România șansa unică de a urmări filme

scurte multi-premiate, cu intrare liberă.

Cât timp lipsim atunci când nu-i vedem zile în șir pe cei pentru care ne-am da viața? Unde se adună secundele în care ei îți uită glasul și-și păstrează monotonia precum ritmicitatea acelor de ceas? Captivitatea ascunde răsăritul și adună-n straturi pâclă densă în culori amestecate-n riduri. Libertățile devin iluzorii în jocurile în care sacrificiul este pus în ramă și completează dragostea. Proiecția viitorului animă forțe pe care uităm să le salutăm.  

Gândul rătăcește deseori  prin lăcașuri imaginare stârnind instinctiv finaluri nepregătite și deloc așteptate. Ispita agonisirilor, orgoliul rănit și iluzia puterii și dau întâlnire. Li se alătură necugetatul prieten…destinul. Imprevizibil, ironic și lipsit de îngăduință, dăruiește cu generozitate.

Evadările în lumi imaginare uită pământul sub apă și aduc în prim plan fricile cele mai insistente. Dure, repetitive și aproape reale, inserțiile ce prezic un sfârșit iminent nu sting niciodată lumina. Rutina supraviețuiește în același tablou cu protagoniștii.

Cât de mult ne influențează propriile convingeri ce îmbrățișează strâns credințe induse? Cât de mult ne este teamă de pedepse atunci când știm că am greșit?  Cât de mult ne dorim iertarea? Când legile nescrise sunt mai puternice decât instinctele, alunecăm în judecăți pripite și alegeri ce dezamăgesc.

Confortul proiectat adună monotonii care păreau la un moment dat perfecte. Și totuși devin valize grele când drumul e lipsit de intersecții. Suprasaturați de propriile stari de bine cedăm presiunii acestora.

Curajul nu lipsește din amintiri apăsătore în care o singură decizie poate trage cortina. Decizii ce întâlnesc dorințe și închid capitole. Pierderi ce lasă-n urmă tăceri și cuvinte nespuse. Indiferent cine poartă vina, perdeaua din fereastră rămâne în bătaia vântului.  Luați prin surprindere, cei mici, refuză atipicul chiar dacă ambiția imposibilului, stăruie. Încercările prietenești ce apropie adună avânt entuziast către capitole în pași de vals.

Unghiul din care ești văzut poate fi de fiecare dată altul. Privitorul însă poate fi același. Flatant sau înspăimântător, gestul observației rămâne motiv de angoasă.

Orașele care vor găzdui proiecții și spațiile de proiecție sunt: Alba Iulia, Alexandria, Arad, Bacău, Baia Mare, Botoșani, București, Buzău, Câmpulung  Moldovenesc, Câmpulung Muscel, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Iași, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Piatra Neamț, Sibiu,  Sighetu Marmației, Suceava, Târgoviste, Târgu Jiu, Târgu Mureș, Timișoara, Tulcea, Vama Veche, Chisinau (MD). Aici puteti gasi detalii legate de locatiile STTP: http://spunepescurt.ro/venues.

Proiecțiile de scurtmetraj sunt organizate de Short to the Point (International Short Film Festival) – o reţea internatională de distribuţie, difuzare şi promovare a filmelor de scurtmetraj. În ultimii ani SHORT FILM FACTORY (by STTP) a reușit să creeze o punte de legătură intre filmmakeri, cinefili și spectatorii ocazionali, având ca scop construirea unui nou tip de comunitate urbană.

Lansat în anul 2009 sub forma unei caravane cinematografice în 28 de orașe din România, STTP a devenit un festival lunar la care se înscriu filme din toate colțurile lumii. Festivalul Short to the Point oferă lunar 13 categorii de premii celor mai bune scurt metraje înscrise, urmând ca acestea să fie proiectate în cadrul evenimentului național Short Film Factory by Short to the Point.

Pentru mai multe informații vă invităm să ne vizitați aici:

https://www.facebook.com/shorttothepointfilmfest
https://www.instagram.com/theshortfilmfestival
Explore
Drag