Skip links

[RO] Comunicat de presa – SHORT to the Point – Noiembrie 2019

SHORT TO THE POINT aduce filme cu intrare liberă în peste 13 de orașe din România  Noiembrie 2019

SHORT TO THE POINT  te provoacă la film, în cadrul unui eveniment lunar care aduce filme de autor, cu intrare liberă, în peste 13 de locații alternative de proiecție din Romania.

Când cinematografia îmbrăca hainele de nou născut, filmele erau foarte scurte, uneori durau un minut sau chiar mai puțin. După cortina de catifea a scurt metrajelor, creativitatea îmbrățișează strâns imaginația, libertatea și curajul, reușind să vă ofere o călătorie diferită de fiecare dată. SHORT TO THE POINT  vă invită să vă cunoașteți. Pentru că viața bate filmul.

7 scurtmetraje vor rula în peste 13 de spații alternative din tot atâtea orașe din țară, în ultima

săptămână a lunii noiembrie 2019.

O selecție de 133 de minute de film, povești spectaculoase, care continuă o tradiție de peste 10 ani de proiecții speciale, oferind publicului șansa unică de a urmări filme scurte multi-premiate, cu intrare liberă.

De ce avem nevoie de tradiţii? Pentru a ne aminti de noi înşine și pentru a nu ne pierde într-un ‘’no man`s land’’ în care cei atrași în amestecul ce se omogenizează pe parcurs, își uită sinele. Tradiţia așează gândul mai aproape de spiritualitate şi de absolutul întruchipat în sufletul unui neam. Binele conservat prin tradiţie este cel al moralităţii, al distincţiei dintre bine şi rău. Nimic nu stă în calea respectării întocmai a tuturor cutumelor moștenite cu mândrie.
Emoțiile se îngrămădesc aiurite și gonesc bătăile inimii pe ritmuri inspirate dintr-un țărm mic, îngust, de pe care care orizontul nu-și deschide niciodată cortina. Impulsul unei conștiințe ce-și admiră odihna direcționează decizia către soluția care poate fi de folos. Cu toate astea, vigilența, uitând de sine, adaugă început de frustrări.

Supereroii nu ies la pensie, așa cum ei înșisi o demonstrează. Podiumul însă devine neîncăpător atunci când defilează orgoliile. Sentinţa finală o dă strigătul din interiorul, și cei aparent puternici se risipesc devoraţi de ghearele îngâmfării. Apogeul orgoliului este trufia sau cea mai joasă treaptă a rătăcirii. Izvorâtă din matca admiraţiei de sine, cheia care încuie porţile fericirii îmbracă haine opulente, și sub acest veşmânt strălucitor se ascunde un întuneric adânc în care se sting suflete şi se aprind nelegiuri.

Idei nedorite rămân fixate în minte și absorb atenția, producându-i multă neliniște. Măcinate de apariția nedorită și persistentă a unor obsesii, descoperă  stări de anxietate care nu pot fi îndepărtate, nici ignorate. Neutralizarea presupune secvențe repetitive care adaugă mici confirmări fictive. Deși înăbușit, suflul iubirii, este păstrat ascuns până când apare momentul potrivit să fie lasat să respire. O gură de aer prea generoasă înneacă iluzia tabloului în doi. Și face loc unei oglinzi noi în care realitatea își probează pe rând garderoba.

Captiv într-o buclă a timpului, unde toate evenimentele se repetă la nesfârşit, misterul își lasează volumele dramatice în mijlocul unui public ce uită uneori să aplaude. Ancheta rămâne favorită și menție suspansul pe cel mai înalt piedestal, așa încât finalul să nu poată fi ușor de ghicit. Fără explicații coerente, dansul final surprinde prin mișcări ancorate în contemporaneitate și promite o continuare aritmică indiferent de conexiunile cu trecutul.

Iubirea-și ascunde silueta în priviri cărora li se acordă prea puțin timp. Gonind se adună în buchete mici, mai mult decât reușește să-și spulbere petale din intensitate. Cu tragere de inimă, ofranda își găsește ușor calea. Succesiunea replicilor redau un altfel de dialog interior şi descriu natural, deschiderea către celălalt, bucuria de a-l întâlni, răbdarea de a-i vedea contururile sufletești. O modalitate de a spune „Exist!”, însoțită de posibilitatea aflării altor existențe.

Lectura deschide uși zăvorâte încă din cele mai vechi timpuri și aduce-n scenă temeri, angoase și neliniști. Asemănări și indicii își dau întâlnire pe foaia albă a imaginației dornice de reprize ce se doresc a fi terminate cu mult doritul șah mat. Atracții ce pot părea ciudate împletesc mătase fără de care trupul nu-și dorește să se facă văzut. Refuzul supunerii primește în dar lumina puternică a reflectorului principal.

Aici găsiți detalii legate de spațiile de proiecție: http://theshortfilmfestival.com  

Proiecțiile de scurtmetraj sunt organizate de Short to the Point (International Short Film Festival) – o reţea internatională de distribuţie, difuzare şi promovare a filmelor de scurtmetraj. În ultimii ani SHORT TO THE POINT  a reușit să creeze o punte de legătură între filmmakeri, cinefili și spectatorii ocazionali, având ca scop construirea unui nou tip de comunitate urbană.

Lansat în anul 2009 sub forma unei caravane cinematografice în 28 de orașe din România, STTP a devenit un festival lunar la care se înscriu filme din toate colțurile lumii. Festivalul Short to the Point oferă lunar 13 categorii de premii celor mai bune scurt metraje înscrise, urmând ca acestea să fie proiectate în cadrul evenimentului național SHORT to the Point by Short to the Point.

Pentru mai multe informații vă invităm să ne vizitați aici:

https://www.facebook.com/shorttothepointfilmfest
https://www.instagram.com/theshortfilmfestival
Explore
Drag